En meer ...

 

Vincent van Gogh was niet erg bewaarderig. Brieven vernietigde hij na lezing, schetsen en studies liet hij achter op het moment dat hij naar zijn volgende bestemming vertrok. We hebben het onder andere aan zijn broer Theo te danken dat er meer dan achthonderd schilderijen, zo’n duizend werken op papier en achthonderd brieven zijn over­gebleven. En zijn vier schetsboekjes op zakformaat.

VINCENT_VAN_GOGH_CATALOGUE_1024E

Vanwege de lichtgevoeligheid worden ze zo weinig mogelijk uit de kluis uitgehaald. Van Gogh trok ze, zoals een cowboy zijn revolver, razendsnel uit zijn zak om ze op een willekeurige plek open te slaan en vervolgens een snelle schets te maken. Er is in zo’n boekje geen chronologie te ontdekken. Waar het timmermanspotlood of het krijt het papier raakte, begon hij te tekenen en als het handiger was, draaide hij het boekje op z’n kop.

Alles van belang schetste of noteerde hij, ook kleuren, adressen, treintijden, namen van collega’s, straatnamen, afmetingen en dichtregels. Wie de schetsboekjes openslaat, ziet hoe Van Gogh in de tien jaar die zijn kunstenaars­carrière duurde zichzelf het vak aanleerde, tot op het laatst aan het studeren was en vorderingen maakte.

VINCENT'S VIER SCHETSBOEKEN