Van Gogh
Museum
Editions


Vincent's
Sketchbooks
and more


Limited Edition

Vincent van Gogh is vooral bekend van zijn kleurrijke schilderijen, maar hij tekende ook veel. Van de vele schetsboeken die Van Gogh gehad moet hebben, zijn er slechts vier bewaard gebleven uit de tijd dat hij kunstenaar was. Deze schetsboeken bevinden zich allemaal in de collectie van het Van Gogh Museum en worden vanwege hun kwetsbaarheid nog zeer zelden in het openbaar getoond. Om die reden heeft het Van Gogh Museum besloten met Uitgeverij Komma de vier schetsboeken, die in de periode 1884-1890 gebruikt zijn, samen met twee cahiers, enkele losse schetsen en een brief als facsimile’s in een gelimiteerde oplage uit te geven.

Axel Rüger (directeur Van Gogh Museum): ‘We zijn heel trots op deze bijzondere en zeer uitgebreide facsimile-uitgave van de schetsboeken, waarin zelfs Vincents vroegste tekeningen opgenomen zijn. We hopen dat veel Van Gogh-liefhebbers en -verzamelaars aan de hand van deze schetsboeken kennis kunnen nemen van zijn bijzondere werkwijze. Door de schetsboeken te bestuderen kijk je bijna over de schouder van Van Gogh mee: dichter bij de kunstenaar kun je haast niet komen.’

Unieke inkijk
De originele schetsboeken geven een intieme blik in Van Goghs manier van werken en laten zien dat hij naast een talentvol schilder, ook een zeer goed tekenaar was. De schetsboeken omvatten een rijke variatie aan schetsen en notities, onder meer uit Van Goghs jaren in Nuenen, Antwerpen en Parijs, en vertellen meer over de wijze waarop de kunstenaar naar de wereld keek. Ze laten zien hoe Van Gogh zich ontwikkelde gedurende zijn tienjarige kunstenaarscarrière.

‘Er zijn van die bladen in een schetsboek soms die, ofschoon ’t maar krabbels zijn, toch iets zeggen.’

Vincent van Gogh aan zijn broer Theo, ca. 11 juli 1883

Zeer nauwkeurige reproductie
De uitgave bevat facsimile’s van de vier overgebleven schetsboeken, de losse schetsboektekeningen en twee schriftjes met vrolijke tekeningen die Van Gogh maakte voor Betsy Tersteeg, de jonge dochter van Hermanus Tersteeg, zijn toenmalige leidinggevende bij kunsthandel Goupil & Cie. Bij de vervaardiging van de facsimile’s zijn 25 gerenommeerde Nederlandse bedrijven en ambachtslieden betrokken geweest, om zo het beste resultaat te kunnen behalen. Steven Hond (uitgever Uitgeverij Komma): ‘Wij zijn op zoek gegaan naar de meest natuurgetrouwe reproductie. Kleur, materiaal, beschadigingen, vlekken, vouwen, kreukels of uitgerekt elastiek: over elk detail is nagedacht. Ons doel was om zo dicht mogelijk bij het origineel te komen.’

Gelimiteerde oplage
De facsimile’s worden geleverd in een kabinet van walnotenhout gebaseerd op de Rietveld-maat van 35 x 35 x 35 cm. Deze maat kan worden gelinkt aan het Van Gogh Museum, Gerrit Rietveld is namelijk de ontwerper van het hoofdgebouw van het museum. De facsimile’s liggen elk in een aparte met vilt beklede lade die via alle vier de zijden van het kabinet geopend kan worden. Bij de uitgave verschijnt verder een begeleidend, rijk geïllustreerd boek over de schetsboeken en de periode waarin deze zijn gemaakt.

Ook bevindt zich aan de onderzijde van het kabinet een wissellijst van eveneens walnotenhout voor de losse schetsen en worden tekenbenodigdheden bij de uitgave geleverd om zelf te ervaren hoe het gebruikte kunstenaarsmateriaal eruitzag en werkte.

De facsimile-uitgave verschijnt in een gelimiteerde oplage van 1000 genummerde exemplaren en is binnenkort verkrijgbaar in de Van Gogh Museum-webshop en de museumwinkel, bij diverse Nederlandse boekhandels en tijdens PAN Amsterdam (18 tot 25 november 2018). De eerste 25 exemplaren worden op 21 november in Den Haag door het Venduehuis geveild.

Het project is een initiatief van het Van Gogh Museum in samenwerking met Uitgeverij Komma, ontworpen door Typography Interiority & Other Serious Matters en gedistribueerd door Coen Sligting Bookimport.

VINENT'S VIER SCHETSBOEKEN